Japonika Logo
Türk Japon Gönüllüleri Logo
トルコ

Japonya Forum » Japon Mutfağı

Suşi (sushi) Çiğ Balık

(34 posts)

  1. Balığın tatlı suda değil de tuzlu suda yetişen bir balık olması önemli. Tatlısu balıklarında sanırım bakteri oluşumu daha kolay oluyor-muş. Ayrıca çiğ balık ile birlikte verilen ( ya da sushi'de balık ile pilav arasına konan) wasabi'ye alışmak gerekiyor. Wasabi'nin amacı balıktaki olası mikroplara karşı koruma. İlk defa yiyenler için ya da yeni başlayanlar için yemesi zor olabilir wasabiyi, ama küçük bir kapta soya sosuyla karıştırıp, balığı bu sosa bandırıp yiyebilirsiniz.

    Ayrıca bir gazete haberinde yayınlanan, ve sushi yediği için vucüdunda kurt oluşan kişiyle ilgili açıklama şudur:
    O olay Amerika'da gerçekleşmiş, ve sushi restoranı Japonya'dakinin aksine tatlı su balığı kullanıyormuş. Ayrıca wasabi faktörü de kullanılmamış. Sonuçta hüsran olmuş.

    Yani usulüne uygun hazırlanmadığında problem çıkabilir. Kişisel olarak, yaklaşık bir yıldır bir sorun yaşamadım. Japonlar da sanırım yıllardır problem yaşamıyor.

    Sushi: pilav, wasabi, çiğ balık kombinasyonu
    Sahshimi: Çiğ balık + wasabi (+yeşillik)

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  2. User has not uploaded an avatar

    sakura
    Üye

    Benim Japon arkadaşım geçtiğimiz yaz, Türkiye'ye beni ziyaret geldi.İkimiz aynı evde kaldık, çokta eğlendik.Bana bir W.C den çıkarken, dışkının içindeki kurtlardan bahsetmişti.Aynen kendi ağzından:

    Nobu:Sizin dışkınızdan da kurt çıkıyormu?
    Ben:Ne kurdu?Ne dışkısı?
    Nobu:Ya anlasana canım tuvalete dışkını yaptığın zaman içinde de bir sürü kurt çıkıyor ya, ondan bahsediyorum.Hani bazen arkanı tam silemediğinde yere düşüyor bazıları?
    Ben: -__-??
    Ben:Hayatımda öyle şey görmedim.Yok öyle birşey!
    Nobu:Biz(Japonlar)yatığımızda çıkıyor, bende her insanda olduğunu zannediyordum!

    %100 gerçektir.Masal değil:D

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  3. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    Arkadaşlar çiğ balık kurt yapar çünkü içleri kurt dolu!Sushi de kullanılan balık Somon balığıdır ve bir çoguda Japonlara gider.Somon balığı tuzlu su balığıdır!Amerika da kaldığım süre içinde Alaska da bir balık fabrikasında çalıştım.O balıkların çoğu ellerimden geçti.Aynı şekilde Sushi de kullanılan somon balığı yumurtalarında da o kurtlar görülebiliniyor ve o balıklar midenize gittiğinde mide enzimleri hiçbir şekilde o kurdu yok edemiyor.Çok tehlikeliler.
    Aynı durum bizim çiğ et kullanılan çiğ köftelerde de söz konusu.Aman aman!=S

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  4. mogo bu konuya bir el atar mısın? sushi severek yediğim bir yiyecek. ben böyle bir muhabbeti bir tek türklerde görüyorum. japonlar için sushi dünyanın en lezzetli yemeği.

    wikipedia'da şöyle bir bilgi var ama burdaki mesajlar gibi kesinlik içermiyor

    "some fish such as tuna can carry high levels of mercury and can be hazardous when consumed in large quantities. Consuming raw or undercooked seafood presents the risk of anisakiasis."

    http://en.wikipedia.org/wiki/Sushi#Nutritional_information

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  5. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    Diğer yazıları bilemem ama ben hala diyorum ki evet o yumurtaların çıktığı balıklarda kurt riski var,hatta çok yüksek ve kurtları kimi zaman yumurtaların içinde de çok defa gördüm /gördük ve gördüklerimizi de bizzat ayıkladık.Hatta işi şaklabanlığa döküp birbirimizin dibine kadar girip gösteriyoduk! =D (O kadar çok oluyorlar ki gerçi, hangi birini göstereceksin)

    Yiyorsun diye içini rahatlatamayacağım malesef Doremon. =) Hatta sağlığını düşündüğümden uyarmayı daha da borç biliyorum.

    Yolun bir gün Alaskaya düşerse oradaki fabrikalardan birine girip yumurta bölümünde ki üretim yerlerini bi ziyaret edip sorabilirsin.Hepsi Japonyaya gidiyor o yumurtaların,Amerikada kullanım alanı yok zaten onların.
    Çalıştığım fabrika Japonyanın en büyük sushi yapan yerlerine ve yiyecek üretimi yapan şirketlerine somon yumurtası gönderiyordu.İthalatı gayet yüksek ve büyük bir şirketti ve bu yüzden hijyende de herhangi bir sorunda yoktu.Çünkü olayın hijyenle alakası yoktu.(O kadar ufaklarki o üretimde kimse onları o minicik yumurtaların arasından zaten ayıramaz.)Ayrıca üretim kısmını bizzat Japonlar denetliyordu ve bizimle çalışıyorlardı,bununda altını çizmek istiyorum.
    O kurtları ne soğuk etkiliyor ne de mide enzimlerinde yok oluyorlar!Bu kadarda güçlüler.Gördüğümüzde aynı soruları bizimle denetime gelen Japon biyo-kimyacılara da sormuştuk."Dikkat etmek gerek,ölmüyolar ve çok tehlikeliler" demişlerdi.Ancak yüksek ısıda pişirmen gerekiyor onları öldürmek için.

    Bu kadar direk bir bilgiyi belki bilgi eksikliğinden,biliyorsada satış kaygısından dolayı kimse sana vermez.

    Hala inanmıyorum ben,yiyeceğim inatla onları diyosan,afiyet olsun diyorum sana. =)

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  6. Greentea yazdıklarından, daha çok balık yumartasından bahsediyormuşsun gibi geldi. Balık yumurtalarından mı bahsediyorsun yoksa sushi'de kullanılan tüm balık çeşitlerinden mi?

    http://tr.wikipedia.org/wiki/Su%C5%9Fi

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  7. Bizde eskiden beri yiyoruz ama pek sorun yoktur.
    Sorun olursa artık yemiyorz değil mi?

    Okyanusta yaşayan balıklarda kurt varmış.
    Ben de önce somonda kurtu buldum.Pişirdikten sonra yedim.

    Kurtlu çiğ balığı yiyerken doğru yapmazsa hasta olabilir.
    -20derecede dondursa kurt ölmüş.
    Japonyadaki mağazada satılan sushi ve sashimi için çiğ somonlar kesinnikle donduruluyorlar.

    Palamut ise riskli değilmiş
    Tazeli ise kurt varmış Tazesiz ise kurt yokmuş.
    Onun için balık limanı çevrisinde kurtlu palamut daha popülermiş.

    Ama yurt dışında nasıl yapılmasını belli değil.
    Yurt dışında yiyerken dikkatli olmalısınız.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  8. tokyo18

    tokyo18
    Üye

    Ne yani ben şimdi henuz daha hıc yıyemedgım, ve yemeyi cook cok istediğim o sushi yi yiyemıycek miyim :|
    amaan tanrrııımmm :( içimde kalcak hayatım boyunca.. herkes yedı ben yıyemedım dıycem :s yaaa :'(

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  9. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    Bahsettiğim "Somon Balığının her çeşidi eti ve yumurtasıdır." O balık vücüdunda çok fazlaca kurt taşıyor.
    O kurtlar balığın etinden yumurtasına geçiyor zaten çünkü yaşam yerleri balığın vücüdu.Hareketli olduklarından balığın içinde buluna yumurtayıda kapsayabiliyorlar.(Balığa ait olan her yerde görebilirsiniz onları.)

    En rahatta nerde görülüyor onlar biliyor musunuz?Balıklar temizlendikten sonra fleto odasına geliyorlar.Orada size balığın kılçıklarının ayrılması için cımbızlar veriliyor.Elinizle kontrol ederek tek tek ayıklıyorsunuz onları.İşte o zaman kurtların varlığından birebir haberdar oluyorsunuz.Siz o kılcıkları her temizledikçe rahatsız olan kurtçuklar dışarı çıkıyolar.Çıkmayanlarıda balığa baktıkça anlıyorsunuz.(Çok iğrenç bir görüntü)

    Balığın etinde bahsettiğim için ayrıca bahsetmek istemeyip bu seferde ikura yı anlayatayım dedim.Ikura'nın soya sosu biraz farklı olup içinde alkol vardır.Hem tat hemde hijyen içindir bu ama kurtları etkilemez.

    Bu arada bu balıklarda çok yüksek soğukluktaki buzdolaplarında Japonyaya gidiyorlar ama hala hiç zarar görmeden yaşayan kurtlara rastlayabiliyorsunuz.

    Bir balığın hangi mevsimlerde yoksa hep mi kurt taşıdığını en iyi şekilde öğrenip o balığı "çiğ olarak,donmuş bile olsa" tüketmemeniz size verebileceğim en sağlam tavsiye olacaktır.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  10. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    Verdiğin,Wikipedia daki listede "ikura ve somon olarak" geçen bütün sushiler gerçekten riskli.Geriye kalan balıklarında kurtları olup olmadığını varsa mevsimlerini lütfen öğrenip ona göre tüketin.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  11. tokyoalican

    tokyoalican
    Üye

    yaa ne kurdu kardesim.sushi bal gibi lezzetli bir yiyecek.bizim kokorecimizden temizdir.kurt murt bence bunlar hikaye.wasabi o kurtlari olduruyor.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  12. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    Mide enzimlerinin (asit) öldüremediği bir canlıyı,wasabi nasıl öldürürebilir..?(Mide asiti demiri bile eritiyorken)

    Biyolog bir arkadaşıma bu konuyu sordum dediği şu: Kurtlar balığın vücudun da yuksek derecelerde donsalar bile (ki bunlar parazit canlılar her ortama uyum sağlayabiliyorlar) kurtun balığın vücüduna bıraktığı yumurtalar yenildiğinde tekrar mide de aktif oluyorlarmış.

    Parazit olarak yaşayan canlılar yeni vücut ortamlarına çok çabuk uyum sağlayıp kendilerini koruyabiliyorlarmış.Tahmininizden daha güçlüler yani.
    Acı soslar parazit canlıları yok etmede sanıldığı gibi etkilide değildir diye ekledi.Ama wasabinin tam içerini bilmediğimden incelemek lazım diyede not düştü.

    Artık gerisi size kalmış,bundan sonrası tercihtir.Bilimsel açıdan eksik bildiğimiz bir yan varsa lütfen sizde bizi bilgilendirin.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  13. Kurt olse bile, yumurtasi kaliyor. Yumurtalar donunca birsey olmuyor. Soslarin icindeki kimyasallar da etki etmiyor. Parazit yumurtalarinin olmesi icin cok yuksek sicaklikta pismesi lazim.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  14. User has not uploaded an avatar

    bahadirkolerkilic
    Üye

    herkes kurt hakkinda bahsediyor kimsenin bu kurtlarin zararli olup olmadigi hakkinda bir bilgisi yok...japonlarin sushi yerken washabi kullanmasinin sebebi budur...eger bir problem olsaydi japonyada 32 binden fazla 100 yasindan insan olmazdi degilmi arkadaslar..ben japonyada ascilik yapitorum yemek ve saglik ustune egitimim var eger vucudunuzda kurt olusursa ki cok zor bir ihtimal kesinlikle yesil cay icin ...

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #
  15. User has not uploaded an avatar

    greentea
    Üye

    @bahadır
    Ne alakası var ki 100 yaşında insan olmakla vücudunda parazit taşımanın?
    Parazitler seni öldürmez (en azından kolayca ölmezsin) vücüdundaki bütün yararlı besinleri çeker alır,güçsüz,vitaminsiz ve cılız kalırsın.Ayrıca vücudunun hastalıklara karşı direnci azalır.Ayrıca tedaviside çok zordur onların.En uç örnek olarak Tenya en kötü parazitlerdendir.Kolay kolay ne vücuttan atabilirsin ne de tedavinden sonuç alabilirsin.Tenya en çok çiğ yenmiş sığır etinden ve domuz etinden insana geçer.Ayrıca vücüdunda parazit taşıyıp bundan haberi olmayan o kadar çok insan var ki..Çok kolay bir şey çünkü bir parazit'e ev sahipliği yapmak.

    O kurtların zararlı olduğunu iyi biliyorum,hatta benimle beraber orada çalışan biyo-kimyacılar onayladığından beri daha da eminim.Ayrıca biyoloji derslerinde hatırlarsan parazitler anlatılır arkadaşım,bunu liseye giden normal bir kişide bilir.Çok uç,kimsenin bilemeyeceği bir bilgi değil ki bu.Derin bilgi istersen de kaynaklardan araştırırsın.Ayrıca dikkatli okursan verdiğim bilgileri göreceksin.

    Lütfen aksi bir şey yazacaksanız yorum değil bilimsel bir şeyler yazın,bizde bilmediğimizi öğrenelim başkalarıda yanılmasın.Ben kulaktan dolma bilgi yazmadım farkındaysan,gözümle görüp araştırdığımı yazıyorum.
    Japonyada ki sushi endüstrisine bir kastım olmadığına göre sizin sağlığınızdan başka bir kaygım olamaz.

    12 yıl önce Ozel Mesaj Gondermek icin Uye olun #

Bu konu için RSS beslemesi

Cevapla »

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.

UNICMS