Japonya Forum » Japonya'da Yaşam

Japonya pahalı bir ülke değilse Japonlar niye daha çok çocuk yapmıyor

(22 posts)
  • 8 ay önce inila tarafından başlatıldı
  • furkan1300 tarafından son cevap

Etiketler:

, , , ,
  1. User has not uploaded an avatar

inila

Üye
    Uyelik Tarihi: 11 2007
    Gonderi: 58

Merhaba arkadaşlar,Japonya pahalı mı başlıklı yazıları okurken bazı arkadaşlar Japonya'nın Türkiye'den daha ucuz olduğunu belirtmişler.Ben de merak ettim malum Japonya'da yeni evli çiftlerin çok çocuk yapmamasında pahalılık önemli bir etken olarak öne sürülüyor.İyi bir yaşam standardına sahip olmak için ya beyin iyi maaşlı bir işte çok çalışması,ya da karı koca çalışmak gerektiği belirtiliyor.Bu da çok çocuk yapmayı zorlaştırıyor.Japonya pahalı değilse niye Japonlar böyle iddialarda bulunuyor?Aile kurmak ve o aileyi iyi yaşatmak ucuz mu pahalı mı?Yorumlarınızı bekliyorum Şimdiden teşekkürler

8 ay önce #
  2. User has not uploaded an avatar

greentea

Üye
    Uyelik Tarihi: 08 2007
    Gonderi: 322

Benim tanıdığım Japonların hepsi Japonyanın pahalı olmadığını çünkü ona göre maaş verildiğini söylüyorlar.Zaten ben hep Japonyada ki pahalılık durumunu /efsanesini orada yaşayan ya da orada bulunmuş yabancılardan duydum.

"Japonların iddaları" olarak belirttiğin,forumda ki bir kaç kişinin görüşüyse bu genelin görüşünü ve objektif kriterleri veremez taktir edersin ki.

Gelecek kaygısı taşımaktan dolayı çocuk yapmamak,aşırı rasyonel düşünme sonucunda ortaya çıkan bir şeydir.Bu yüzden konuya sadece gelecek kaygısı boyutunda bakmak çok da objektif bir bakış açısı sergilemez.Taktir edersin ki,bir ülkenin nüfüs artış kriterleri yalnızca orda ki iş gücü ve gelecek kaygısıyla sınırlandırılamaz.Konuyu bir çok boyutta derinlemesine ele almak gerekir.

Başka bir açıdan baktığımızda da nüfüs patlamasından dolayı yaşanılan sıkıntı,dünyada ki nüfüs kaynaklarının eşit olarak bölünümemesi sorununu getirmekte ve bunun sonucunda savaşlar oluşmaktadır.Hitlerin 2.Dünya savaşında yaptığı kıyımda Almanlara ait olan ya da olacak kaynakları başka ırktan gelenlerle paylaşmak istememesi temeline dayanmaktaydı.

Bu yönden baktığımızda bilinçsizce üremek çokta sağlıklı olmasa gerek.Zaten gelişmiş ülkelerin yapmadığı üremeyi gelişmekte olan ülkeler yaparak açığı fazlaca kapatıyorlar görüşündeyim.Şu noktada karşılaşılabilinecek tek sorun ırkların yok olması sorunu olurdu ki zaten onu görcek kadar da "dünyaca" pek fazla yaşam süremiz kalmamış durumda.

Bu konu hakkında ki bir diğer durumda nüfus artışının iktisadi kalkınmayı olumsuz yönde etkilediği görüşünün yaygın olmasıdır.Bu yaygın görüşün temelinde,yapılan araştırmalar sonucu elde edilen bilimsel sonuçların yanısıra,siyasi ve ideolojik tercihlerin bu sonuçların altına gizlenmiş olmasısa önemli bir gerçektir.
    Bu nedenle,gelişmekte olan ülkeler için önerilen nüfus politikalarında ideolojik ve siyasi düşünceler temel alınarak nüfüs planlaması şekillendirilmesi yapıldığını söylemekte yanlış bir tespit olmayacaktır.

8 ay önce #
  3. User has not uploaded an avatar

inila

Üye
    Gonderi: 58

Yorumun için teşekkürler greentea.Japonya'da yaşayan arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum.Japonya Türkiye'den ucuz mu?Bu konuya da değinirseniz sevinirim.

8 ay önce #
  4. User has not uploaded an avatar

greentea

Üye
    Gonderi: 322

Rica ederim.Gene ben yazmış bulunacağım ama Japonya ve Türkiye kıyaslamaları (özellikle pahalılık ve ucuzluk anlamında) bir çok başlık altında yapılmıştı.Forumda hala o yazılar mevcut.İşine yarayacağını düşünüyorum.Bulamazsan linklerini veririm.

8 ay önce #
  5. User has not uploaded an avatar

unforgiven01

Üye
    Uyelik Tarihi: 09 2007
    Gonderi: 148

bence cok pahali bir ulke.
    fiyatlari yazayim ve gerisine siz karar verin
    1 tane domates 160 yen(1,5 ytl)
    1 tane elma 100 yen(1,2 ytl)
    1 dilim karpuz 500 yen(6,5 ytl)
    1 aylik 2 odali ev kirasi 50000 yen(700 ytl)

ustelik cocuk varsa cocuk giyimi korkunc pahali.okul masrafi o ayri bir dert.
    gerisine siz karar verin.

8 ay önce #
  6. AvsarogluJapan50

AvsarogluJapan50

Üye
    Gonderi: 119

unforg:ven01 arkadaşın yazdıkları %100 doğru.

Yalnız şunuda söylemek gerek
    1 litre benzin 150 yen yaklaşık 1.7 ytl üstelik kaliteli
    Artı ekonomik olarak yüksek maaş alıyorsun. yaklaşık Saat ücreti 1000yen 11 ytl falan. Bu yönden bakarsan ucuz gibi.
    yani ucuzuda var pahalısıda. Gereksiz yere alış veriş yapmazsan idare eder. Ama şunu alıyım şuda benim olsun dersen onu bilemem. Yinede açıklamada bulunan arkadaşlara tşk..

8 ay önce #
  7. User has not uploaded an avatar

Alp

Üye
    Gonderi: 52

Japonya'da benzin ucuz. Araba da cok ucuz. Ama sorun su ki otopark pahali. Japonyada oyle evinizin onune, sokaga park etmeniz mumkun degil, tabii sehirdisinda veya dag basinda yasamiyorsaniz. Ucret odememeniz icin mustakil evde oturup evin altinda kendi otoparkinizin filan olmasi lazim ki oyle bir ev icin yuzbinlerce dolar para odemeniz gerekir. Sehirde yasiyorsaniz ve oyle bir eviniz yoksa otoparka birakacaksiniz ki o da ates pahasi. Yerine gore fiyatlar degisiyor ama mesela benim kaldigim apartmanin altindaki kapali otoparkin ucreti, otoparkin kapisinda yazidigina gore aylik 50.000yen! yani ayda 500YTL'den fazla! ve otopark neredeyse agzina kadar da dolu! Acik otopark olunca daha ucuza var ama oralar da cok ucuz degil. otopark da oyle her kose basinda yok. Ucuz otoparka park edicem diye evden kilometrelerce uzaga park edip yurumek zorunda kalabilirsiniz. Otoparkin pahali olmasinin baslica nedeni de buyuksehirlerde arazi fiyatlarinin asiri pahali olmasi. Bu yuzden otomobil aldiginizda park edecek bir otoparkla anlastiginizi de belgelemeniz gerekiyor.

Toplu ulasim Japonyada cok iyi durumda ama bazilari asiri pahali. Mesela evinizin yakininda ulasim olarak sadece monorail istasyonu varsa, isiniz cok zor, monorail asiri pahali.

park kirasini odeyemiyorsaniz zaten araba alamiyorsunuz. O zaman ha araba ucuz olmus ha benzin ucuz olmus zaten farketmiyor.

Ev kirasi basli basina sorun zaten. Kaldigim tek odali apartman dairesine su anda ayda 60.000yenden fazla oduyorum ki su, elektrik, ortak kullanim derken 70.000yeni buluyor. Kaldigim yer de ogrenci mahallesi, tum apartman da ogrenci. Eger evli ve cocukluysaniz, ev icin dogal olarak cok daha fazla parayi gozden cikarmak gerekiyor. Yoksa kotu sartlarda yasarsiniz.

Bu verdigim fiyatlar yasadiginiz sehire ve yerine gore degisiyor. Eger dag basinda bir kasabada yasarsaniz Japonya'da 3 kat daha ucuza da yasabilirsiniz ama orada da calisip para kazanabileceginiz bir is bulmaniz gerekecek o zaman.

8 ay önce #
  8. User has not uploaded an avatar

ertantokyo

Üye
    Gonderi: 161

Ben daha önce bu konu ile ilgili başlık acıp gerekli açıklamaları yapmışdım orda genelde ucuz olduğunu yazmışdım ama bu öyle ucu acık bir konuki bir kaç pariteye göre karar verilemeyecek bir konu , yinede genel anlamda ucuz diyebilirim , cocuk yapma konusuna gelince tüm gelişmiş ülkelerde bayan bakımından dolayı cocuk yapmaz ama genelde japon bayanların cocuk isteği vardır , hatta evli olmasa dahi erkek arkadaşından yapıp büyütmeleri dahi vardır , cok cocuğa gelince 1 tane bile olsa yeterli değilmi sence , kiralara gelince , evet arkadaşlar kiralar pahalı gibi geliyor ama TR'de ucuzmu sanki , tamam , metrekareler düşük burda ama tüm JP öyle , istanbulda , ankarada binlerce dolara ev kiralaarı yokmu , anadolu şehirleri keza oyle değilmi , o zaman bence kiralarda pahalı değildir , bir de kiranın pahalılığını değerlendirirken kira / maaş orantısıda önemli değilmi , bu formule görede bence kiralar TR'ye göre makuldur .Meyve zebzeye gelince pahalı ama sadece meyve sebze ile hayat dönmüyor , elektrik (Tr ile aynı ) , doğal gaz ( TR'ile aynı ) , benzin ( TR'nin yarısı) hele bir de tiryaki isen sigara burası %30 daha ucuz , burda 2000-2500 e iş bulabilirsin hatta cok çalışarak bunu 3-4.000 bine cekersin ama TR'de her zaman bu şans yok , burda ise araştırır, istersen bu şans herkese vardır , o zaman sonuc , bence ucuz ,

8 ay önce #
  9. User has not uploaded an avatar

unforgiven01

Üye
    Uyelik Tarihi: 09 2007
    Gonderi: 148

araban olsa bir dert olmasa baska bir dert.
    eger buyuk bir sehirde yasiyorsan 6 aylik park parasi zaten yeni bir araba parasina denk geliyor.bu ulkede yasamak istiyorsan kutu gibi evlerde yasamaya alisman gerek.bu ulkede tr ye gore ucuz olan elektronik esya,araba vs.zaten bunlarida hayatin boyunca bir defa aliyorsun.gida ise hergun tuketiliyor.sebze ve meyve fiyatlarini gorunce inanin portakali kabugu ile birlikte yiyesiniz gelir :)))
    maaslar ertantokyo arkadasimin dedigi gibi yuksek.ama isyerlerinde irkcilik ile karsi karsiyasin.yabanci oldugun icin kariyer yapamazsin.buradaki hic bir yabanciyi isyerinde japonun uzerine kolay kolay cikarmazlar.
    japonyada kendim icin avantajli gordugum tek sey hergun ucuza balik yiyebiliyorum. :)))

7 ay önce #
  10. User has not uploaded an avatar

emrex

Üye
    Gonderi: 133

ehehehhe ucuza balik aslinda bence hepiniz aichi gelin burda hem saat ucretleri iyi hemde park ucuz :d ama portakal burada pahali gerci bahce cok :d yaf valla burda durmaninda yavas yavas bi anlmami kalmiyo yani cekilen kahir dicem dogru kelime aslinda onuda bilmiyorum ama... neyse ganbare baska sans yok :D

7 ay önce #
  11. User has not uploaded an avatar

prettycat

Üye
    Uyelik Tarihi: 12 2007
    Gonderi: 59

ben türkiye'de yaşayan bir japon öğrenciyim ve bu konuda yorum yapan arkadaşların yeterli bilgisi yok sanırım bilgilendirmek isterim. Japonya'da bence herşey baya pahalı ama dediğiniz gibi maaş da fazla lduğu için dengeliyor diyebiliriz. Fakat Japonya'da eğitim masrafı aşırı fazla. Japonya'da iyi bir liseye, iyi bir orta okula hatta iyi bir ilkokla girmek için çocuklar dershaneye gitmek zorunda ve dersane ücretleri Türkiye'dekinin en az 5-6 katı ve 12yıllık eğitim çok da masraflı olmasa bile üniversite eğitimi aşırı pahalı. Örneğin normal gelirli (tek eş çalışıyor-maaş 5-6 milyar)bir ailenin tek bir çocuğu olsa dahi bir devlet üniversitesinde tıp okutamıyor. Umarım yeterince açıklayıcı olmuştur.

6 ay önce #
  12. mogo

mogo

Yönetici
    Uyelik Tarihi: 06 2007
    Gonderi: 173

Bu rakamlar kisiye gore, duruma gore degisiktir.
    Ama Japonyadaki durum için ornek alabilirsiniz.

Dogum masrafi 5000YTL-7500YTLAyrintisi soyle:

Dogumdan onceki muayene icin 10-12kere giderken 700YTL-1500YTL
    (bir kerede ortalama 100YTLmis.Normaldede 5.aya kadar ayda 1kere,6.aydan sonra2haftada 1kere,dogum ayinda haftada 1kere muayeneye gidiyormus )

Hastane yatma ve dogum icin 3000YTL-4000YTL

Bebek urunleri icin 500YTL-1000YTL

Hamile kadin kiyafeti icin 200YTL-500YTL

Bu arada saglik sigortasindan dogum destegi icin 3500YTL alabilir.

Cocuk buyutmesi masrafı 20yasina kadar sadece devlet okullara (ilkokuldan üniversiteye kadar)giderken 120000YTL
    (sadece okul harcı değil yaşam masrafları ,dershane falan dahil )
    Ozel okula giderken daha fazla harcamali.

En pahalı olan üniversitedir.prettycat bunu anlattı.
    Devlet üniversite giderken senede 5000YTLden fazla ödemeli.

Özel üniversite ise edebiyat ,ticaret,dil gibi fakülteler için senede 10000YTLden fazla ödemeli.

fen fakültesi ise 20000YTLden fazla

ezcacılık fakültesi ise 20000YTLden 30000YTL arası.

doktorluk fakültesi ise 100000YTLdir.

2006yılın çalışan Japonın yıllık maaşı ortalama 4350000yendir.
    Erkeklerin yıllık maaşı ortalama 5390000yendir.
    Kadınlar ise ortalama 2710000yendir.
    Her sene azalıyor.

Bu maaştan vergiler ve sağlık sigortasılar ,emekli maaşı için ortalama 1000000yen çıkarılıyor.

Mesela aylık 80000yen olan odada yaşarsa senede 960000yen ödemeli.

Gençler yıllık maaş ortalama 4000000yendir.
    çocuk yapmak çok zor değil mi?

iyi anlattım mı?

6 ay önce #
  13. leyla

leyla

Üye
    Gonderi: 50

Evet mogocum bence gayet açık ve net oldu. Değil mi arkadaşlar? Rakamlardan korktum yaa. Japonya avrupa devletleri gibi çocuk parası veriyor mu bilmiyorum ama bence vermeli. Çünkü bu gidişle genç nufusu giderek azalıcak. Ve...

Bugün japon bir arkadaşım bana türk bayanların ortalama evlilik yaşlarını sordu. Bende genellikle 20 ile 30 arası (Kesin olarak emin değilim sadece çevremdekilere göre bir yorum yaptım) dedim. e-mail'inde şu cevabı yazmış; "in japan,the age of the marriage is higher and higher, the more and more the ladies get the career."

Aslında bizim ülkemizde de evlilik yaşı giderek yükseliyor. Daha çok kariyer..

6 ay önce #
  14. User has not uploaded an avatar

prettycat

Üye
    Gonderi: 59

Aslında aynı zamanda hem iş hem çocuk büyütmek mümkün olsa insanlar çocuk sahibi olmaktan daha az çekinirdi. Japon hükümeti de bunun geç de olsa farkına vardı ve şimdi yetersiz olan kreş sayıları arttırılıyor ki çalışan anneler çocuklarını bırakabilsin, çocuk başına verilen yardım miktarı arttırılıyor.

6 ay önce #
  15. mogo

mogo

Yönetici
    Uyelik Tarihi: 06 2007
    Gonderi: 173

Bügünkü kızların evlilik yaşları 28yaşında.
    Bazı kırsal yerlerin beldiyeleri çocuklar için çok iyi para veriyorlar.yani genç aile istiyor.
    Beldiyesi göre iyi sistem var.

3yaşından daha küçük çocuğa için devletten ayda 10000yen
    alabilir.

3 ve 6yaşı arasındaki çocuğa ailede ilk ve ikici çocuk olurken ayda 5000yen

üçüncudan sonra ayda 10000yen alabilir

Bu arada gelecek ilkbahardan sağlık sigortasında yeni başlanan bir sistem var.
    Biraz aileye yardım olacaktır.

Doktora giderken 3yaşdan daha küçük çocuklar yüzde 10 ödemeli

3 ve 6 yaş arasındaki çocuklar yüzde 20 ödemeli

7den sonra yüzde 30 oluyor.

yavaşyavaş başlıyor
    Tabiiki yeterli değil hala

6 ay önce #

Bu konu için RSS beslemesi

Cevapla »

Mesaj göndermek için giriş yapmalısınız.